Take the Quiz

Test your sexual health knowledge. You are taking the young quiz, click here to take the adult quiz.

1. Most 14 & 15 year olds are having sex

Sorry, that's incorrect!

The average age that the majority of young people in the UK first have sex is around over 16, with many waiting until they're older than this. The most important thing is to wait until you're ready, and this is different for every young person.

Right answer - That's correct!

The average age that the majority of young people in the UK first have sex is around over 16, with many waiting until they're older than this. The most important thing is to wait until you're ready, and this is different for every young person.

2. Chlamydia often has no symptoms

Sorry, that's incorrect!

Chlamydia is the most common STI (sexually transmitted infection) in 15-24 year olds and it often has no symptoms, so most people who have it don't even know they've got it. Testing for Chlamydia is easy, you either do a urine (wee) sample or self testing swab (girls) that's then sent off and the results can be text to you. Treatment should you need it is usually one dose antibiotics and are free

Right answer - That's correct!

Chlamydia is the most common STI (sexually transmitted infection) in 15-24 year olds and it often has no symptoms, so most people who have it don't even know they've got it. Testing for Chlamydia is easy, you either do a urine (wee) sample or self testing swab (girls) that's then sent off and the results can be text to you. Treatment should you need it is usually one dose antibiotics and are free

3. A girl can't get pregnant the first time she has sex

Sorry, that's incorrect!

It is possible for a girl to get pregnant ANY time she has sex, even if she hasn't started her periods, but using condoms and other types of contraception can reduce the risk of pregnancy and sexually transmitted infections (STIs).

Right answer - That's correct!

It is possible for a girl to get pregnant ANY time she has sex, even if she hasn't started her periods, but using condoms and other types of contraception can reduce the risk of pregnancy and sexually transmitted infections (STIs).

4. Sex feels just as good with a condom

Sorry, that's incorrect!

There are lots of different types of condoms out there in different shapes, sizes, flavours, colours and textures. It's all about finding the right one for you and your partner. They are free with the C-Card scheme. Why not sign up and find the one that suits you and your partner.

Right answer - That's correct!

There are lots of different types of condoms out there in different shapes, sizes, flavours, colours and textures. It's all about finding the right one for you and your partner. They are free with the C-Card scheme. Why not sign up and find the one that suits you and your partner.

5. If a guy pulls out before he ejaculates (cums), everything will be fine

Sorry, that's incorrect!

Pre-ejaculatory fluid (pre-cum) can leak out of the penis even before the guy ejaculates. This contains sperm so even if he pulls out there is still a risk of STIs being passed on and if his partner is a female she could get pregnant.

Right answer - That's correct!

Pre-ejaculatory fluid (pre-cum) can leak out of the penis even before the guy ejaculates. This contains sperm so even if he pulls out there is still a risk of STIs being passed on and if his partner is a female she could get pregnant.

6. A girl can't get pregnant if she has sex when she's on her period

Sorry, that's incorrect!

A girl can get pregnant at any time in her menstrual cycle, including when she's on her period. The only way to reduce the risk of pregnancy is by using a method ofcontraception. But remember contraception won't stop STI's only condoms will reduce that risk

Right answer - That's correct!

A girl can get pregnant at any time in her menstrual cycle, including when she's on her period. The only way to reduce the risk of pregnancy is by using a method ofcontraception. But remember contraception won't stop STI's only condoms will reduce that risk

7. Condoms are the only type of contraception that can help protect against sexually transmitted infections (STIs)

Sorry, that's incorrect!

Using a condom every time you have sex will help protect you against both sexually transmitted infections (STIs) and pregnancy. For extra protection against pregnancy, you can use another type of contraception like the pill or the implant but remember condoms are the only type of contraception that will help protect you against STIs as well.

Right answer - That's correct!

Using a condom every time you have sex will help protect you against both sexually transmitted infections (STIs) and pregnancy. For extra protection against pregnancy, you can use another type of contraception like the pill or the implant but remember condoms are the only type of contraception that will help protect you against STIs as well.

8. A girl can't get pregnant if she has sex standing up

Sorry, that's incorrect!

There's no such thing as a 'safe' position if you're not using a condom, a girl can get pregnant no matter where she has sex, including in the bath or shower.

Right answer - That's correct!

There's no such thing as a 'safe' position if you're not using a condom, a girl can get pregnant no matter where she has sex, including in the bath or shower.

9. Drinking lots of alcohol makes your first time better

Sorry, that's incorrect!

Being drunk doesn't make the experience any better - it affects your judgement so you might end up doing something you regret like having sex before you're ready or without using any contraception.

Right answer - That's correct!

Being drunk doesn't make the experience any better - it affects your judgement so you might end up doing something you regret like having sex before you're ready or without using any contraception.

10. Condoms and the pill are the only types of contraception available to young people

Sorry, that's incorrect!

There is a wide range of contraceptives available to protect against pregnancy including the pill, implant, patch and injection - to find out more about these and others check out the contraception section on this site.

Right answer - That's correct!

There is a wide range of contraceptives available to protect against pregnancy including the pill, implant, patch and injection - to find out more about these and others check out the contraception section on this site.

11. Doing the 'Double Dutch' makes for the safest sex.

Sorry, that's incorrect!

Using a condom every time you have sex as well as another method of contraception like the pill, implant, patch or injection is called the 'Double Dutch' method and can make sex safer - helping to protect against pregnancy and sexually transmitted infections, now that's what we call a winner!

Right answer - That's correct!

Using a condom every time you have sex as well as another method of contraception like the pill, implant, patch or injection is called the 'Double Dutch' method and can make sex safer - helping to protect against pregnancy and sexually transmitted infections, now that's what we call a winner!

12. Oral sex is safe sex

Sorry, that's incorrect!

You can get STIs like Chlamydia, Gonorrhoea and Herpes from oral sex. You can reduce the risk of getting one of these by using a condom or dam flavoured ones are available on the C-Card scheme.

Right answer - That's correct!

You can get STIs like Chlamydia, Gonorrhoea and Herpes from oral sex. You can reduce the risk of getting one of these by using a condom or dam flavoured ones are available on the C-Card scheme.

13. Young people under 16 can use sexual health services without their parents/carer knowing.

Sorry, that's incorrect!

You don't need permission from your parents or carers to use any sexual health service, all services are confidential. However, parents and carers can be really helpful to talk to if you have any questions or are worried.

Right answer - That's correct!

You don't need permission from your parents or carers to use any sexual health service, all services are confidential. However, parents and carers can be really helpful to talk to if you have any questions or are worried.

14. Condoms can be washed out and used again

Sorry, that's incorrect!

Condoms are not designed to be used more than once. They only contain enough lubricant for one use and the latex they're made out of wears out quickly. Always make sure you carry plenty of condoms.

Right answer - That's correct!

Condoms are not designed to be used more than once. They only contain enough lubricant for one use and the latex they're made out of wears out quickly. Always make sure you carry plenty of condoms.

15. A young woman has to have sex every night to get pregnant

Sorry, that's incorrect!

It only takes one sperm to get pregnant, and on average a guy ejaculates 40 million sperm in one go. Sperm can also live inside the vagina for up to seven days. Even if a young woman has had sex once, there is a risk that she could get pregnant.

Right answer - That's correct!

It only takes one sperm to get pregnant, and on average a guy ejaculates 40 million sperm in one go. Sperm can also live inside the vagina for up to seven days. Even if a young woman has had sex once, there is a risk that she could get pregnant.